Afbeelding
foto: Ton Valkenburg

Haast met tijdelijke woningen

Algemeen

SCHERPENZEEL Het college van burgemeester en wethouders heeft 13 tijdelijk woningen besteld om op het Wetroterrein, Nieuwstraat 70 te plaatsen. Deze huizen zijn bedoeld als tijdelijke huisvesting voor statushouders. Er is bezwaar gemaakt. Deze procedure loopt nog, maar de gemeente gaat nu al door met de plaatsing, omdat ze een deadline moet halen.

De gemeente Scherpenzeel heeft, net als iedere gemeente in Nederland, een verantwoordelijkheid ten aanzien van het huisvesten van ontheemden of vluchtelingen uit Oekraïne. Hoewel de gemeente 32 opvangplekken in ‘de Villa’ (Stationsweg 389) heeft gecreëerd en meerdere Scherpenzeelse inwoners woonruimte beschikbaar hebben gesteld, blijft de gemeente achter op de taakstelling. Volgens de landelijke berekeningen dient de gemeente nog minimaal circa 30 opvangplekken extra te realiseren vóór 1 juli 2023. De woningen op het Wetroterrein waren in eerste instantie bedoeld als tijdelijk onderdak voor inwoners van Vierzinnen. Zij hebben onderdak gevonden.

De noodzaak voor het creëren van woonruimte voor statushouders is onverminderd groot. Bovendien is door de uitbraak van de oorlog in Oekraïne een extra vraag ontstaan naar tijdelijke huisvestingsmogelijkheden voor Oekraïense ontheemden. Daarom is door het college besloten om een vergunningsaanvraag in te dienen voor de bouw van 13 tijdelijke woningen op het voormalige Wetroterrein, om te kunnen voorzien in de grote woningbehoefte zonder hiervoor een beroep te hoeven doen op de bestaande sociale woningvoorraad in Scherpenzeel.

Op 9 februari 2023 is een vergunning verleend voor de bouw van 13 tijdelijke woningen aan de Nieuwstraat 70, het voormalige Wetroterrein, waarbij de huidige bebouwing en de bosschage aan de achterzijde van het terrein in stand gehouden worden. Tegen deze vergunning is op 17 maart 2023 een bezwaar ingediend. De hoorzitting van de bezwaarprocedure is gepland op 31 mei 2023. Hierna komt de bezwarencommissie met een advies. Dit zal drie tot vier weken in beslag nemen. Vervolgens moet een collegevoorstel worden voorbereid en zal het college een besluit nemen. Het ingediende bezwaar zorgt dus voor vertraging in het proces.

Door de vertraging die door het bezwaarschrift ontstaat in verband met de dringende behoefte aan tijdelijke woonruimte, heeft het college besloten om gebruik te maken van het recht om op eigen risico met de uitvoering van het project te beginnen. Dat houdt in dat de uitkomst van de bezwaarprocedure niet wordt afgewacht. De redenen hiervoor zijn voornamelijk ingegeven vanuit humanitair oogpunt. Door de oorlog in Oekraïne zijn vele duizenden mensen op de vlucht geslagen. De verwachting is dat de situatie in Oekraïne niet op korte termijn zal verbeteren en dat méér mensen deze kant op zullen komen. De gemeente wil haar verantwoordelijkheid nemen. Volgens de landelijke berekeningen heeft Scherpenzeel nog minimaal circa 30 opvangplekken nodig vóór 1 juli 2023. Als de uitkomst van de bezwaarprocedure afgewacht wordt, dan zal de gemeente hier zeker niet aan kunnen voldoen.

Aangezien landelijk de vraag naar tijdelijke woonunits zeer groot is en er sprake is van lange levertijden, heeft het college van burgemeester en wethouders de 13 units reeds besteld. Tijdelijke opslag van de units elders en meerdere verplaatsbewegingen, is kostbaar. Het staat iedereen, ook de gemeente, vrij om voor eigen rekening en risico vooruitlopend op de uitkomst van een bezwaarprocedure, een aanvang te maken met werkzaamheden. De vergunning is rechtens verleend en mag gebruikt worden. Indien het bezwaarschrift gegrond verklaard wordt, bestaat de mogelijkheid dat de gemeente alles terug moet brengen in oorspronkelijke staat. Hierdoor ontstaan extra kosten. 
Het college laat de werkzaamheden nu alvast uitvoeren.

Scherpenzeel heeft nog minimaal 30 opvangplekken nodig