Floris Valkenburg
Floris Valkenburg Westerduin, Holleweg 18i, 3925LW Scherpenzeel ; 033-2771636

Column Floris Valkenburg, fractievoorzitter VVD

Algemeen

Vrijheid

Afgelopen week stonden we stil bij de herdenking van de slachtoffers van de oorlog en op 5 mei vierden we de vrijheid die we in Nederland hebben. Vrijheid is een waardevol en fundamenteel recht dat we moeten koesteren en beschermen.

In Nederland hebben we het geluk om in een vrij land te leven. We kunnen onze mening uiten, onze religie belijden en ons leven leiden zoals we dat willen, zonder angst voor vervolging of onderdrukking. Maar vrijheid is niet vanzelfsprekend. Het is een recht dat we moeten blijven verdedigen en waarvoor we ons moeten blijven inzetten.

Ik moet hier aan denken als ik weer over de Grebbelinie wandel langs ons dorp. Genietend van het weidse, vrije uitzicht. De linie die destijds bedoeld was om een deel van Nederland te verdedigen. 

Bij museum Grebbelinie in het vizier leer je meer over dit stuk van het verleden van Scherpenzeel en de impact die het heeft gehad op ons dorp. Om te beleven hoe het moet zijn geweest is een stukje van de loopgraven nagemaakt. Heb jij er al een keer doorheen gelopen? 

Vrijheid is een begrip dat voor iedereen een andere betekenis kan hebben. Voor de één kan vrijheid betekenen dat hij of zij ongestoord 

zijn of haar mening kan uiten, terwijl voor de ander vrijheid juist gaat over de mogelijkheid om te kunnen reizen en de wereld te ontdekken. Wat betekent vrijheid voor jou? Juist in een klein dorp als het onze, waar we elkaar allemaal kennen, is het mooi om te zien dat er respect is voor elkaars ideeën en opvattingen. Want alleen zo kunnen we samenleven in vrijheid, en kunnen we onze gemeenschap versterken.

Ik hoop dat deze column bijdraagt aan de discussie over vrijheid en de betekenis ervan, niet alleen op 4 en 5 mei, maar het hele jaar door.