Afbeelding
foto: Jaap Mak

Meer drukte op N224

Algemeen

SCHERPENZEEL De aanleg van de nieuwbouwwijk De Nieuwe Koepel heeft ook gevolgen voor de verkeersdrukte op de N224. De aanleg van ’t Zwarte Land II zal veel minder impact hebben. Dat vertelde verkeerskundige Jos Hengeveld tijdens een informatieavond.

Hengeveld verwachtte dat de nieuwbouwwijk De Nieuwe Koepel goed zal zijn voor ongeveer 3200 extra verkeersbewegingen per dag in het dorp. Dat betekent dat er ook veel extra verkeer op de N224 zal komen. Deze weg heeft steeds meer en steeds vaker moeite om het verkeer op een goede manier door te laten stromen. Met name de rotonde van de N224 en N226 in Woudenberg zorgt regelmatig voor lange wachttijden. 

Jos Hengeveld zei dat de gemeente zoekt naar manieren om de verkeersstremmingen door de nieuwe wijk binnen de grenzen te houden. ‘Maar er zijn maar vier aantakkingen vanuit het dorp op de N224. Op deze punten komt het verkeer de weg op,’ verklaarde hij. 

Annet van Riel, fractievoorzitter van Pro Scherpenzeel, vroeg of hij in zijn berekeningen ook de gevolgen van de aanleg van ’t Zwarte Land II had meegenomen. Volgens de verkeerskundige zou de aanleg van 5 hectare bedrijventerrein een bescheiden invloed hebben op de drukte hebben. ‘’t Zwarte Land II krijgt een eigen aansluiting. De gevolgen vallen wel mee,’ vond Hengeveld. 

Karen van den Bergh, gemeenteraadslid van de VVD, wilde weten of er zicht was hoeveel extra verkeer het bedrijventerrein zou veroorzaken.

‘Dat moet je in verhouding zien,’ vond Hengeveld. ‘Laten er eens 200 mensen uit Scherpenzeel op dat terrein werken. Dan zijn er 400 verkeersbewegingen extra op een dag. De nieuwe wijk zorgt voor 3200 extra verkeersbewegingen.’ De gemeenten Renswoude, Scherpenzeel en Woudenberg hebben de handen ineen geslagen om aandacht voor de verkeersdrukte op de weg te vragen. Met name de provincie Utrecht was de laatste vier jaar doof voor klachten uit Woudenberg over de drukte. De provinciale collegepartijen hadden nu eenmaal afgesproken dat er geen extra asfalt in de provincie zou komen. Daar hielden ze aan vast. 

Nu hebben de provincies Utrecht en Gelderland beloofd dat ze een netwerkstudie uitvoeren en betalen. Daaruit moet blijken wat er nodig is tot 2024 om het verkeer niet te laten vastlopen. In het onderzoek wordt een groter gebied onderzocht en bekeken waar het verkeer vandaan komt. Dat heeft ook te maken met regionale en landelijke ontwikkelingen en besluiten voor de snelwegen A1, A12, A28 en A30. ‘Daar heeft Scherpenzeel niet teveel invloed op,’ aldus de verkeerskundige.