Afbeelding
foto: Jaap Mak

Kruispunten ‘bottleneck’ doorstroming verkeer

Algemeen

SCHERPENZEEL De inrichting de kruispunten op de Dorpsstraat moet tot 2030 ingrijpend veranderen. Dat was een denkrichting, die verkeerskundige Jos Hengeveld opperde tijdens een informatieavond. De aanleg van nieuwbouwwijk De Nieuwe Koepel zal voor veel extra verkeer op de Dorpsstraat zorgen.

De Dorpsstraat is nu al de drukste weg van het dorp met ongeveer 5500 verkeersbewegingen per dag. De bouw van de Nieuwe Koepel zal tot ongeveer 1000 extra verkeersbewegingen per dag leiden. 

Hengelveld wilde nog geen definitieve voorstellen doen en beperkte zich tot denkrichtingen. Hij stelde voor om de kruispunten op de Dorpsstraat aan te pakken. ‘De kruispunten zijn op dit moment niet eenduidig. Dat zorgt voor onoverzichtelijke situaties,’ aldus Hengeveld. Hengeveld doet een onderzoek naar hoe de verkeersveiligheid en leefbaarheid in Scherpenzeel rond 2030 geregeld moet worden. Hij noemde de Dorpsstraat en dan met name de kruispunten een bottleneck. Vooral de kruising Dorpsstraat met Oosteinde baarde hem zorgen, omdat die onoverzichtelijk is. ‘Elke kruispunt op die weg is weer anders. Dat zorgt voor verwarring bij de weggebruikers en maakt de doorstroming lastiger,’ stelde Hengeveld. Maar deze kruising is extra ingewikkeld. 

Aanwezige raadsleden vroegen of het een idee zou zijn om van de Dorpsstraat een voorrangsweg te maken. Hengelveld antwoordde dat dit een mogelijke oplossing zou kunnen zijn. ‘Maar de Dorpsstraat is stiekem al een voorrangsweg,’ voegde hij er aan toe. ‘Op veel punten liggen er inritblokken. Het invoegende verkeer moet daar voorrang verlenen. Maar op andere plekken heeft verkeer van rechts voorrang. Dat is onoverzichtelijk.’ Een andere denkrichting voor een oplossing van de drukte op de Dorpsstraat zou het instellen van eenrichtingsverkeer op gedeelten van de weg kunnen zijn. ‘Dat zou de leefbaarheid en verkeersveiligheid ten goede komen,’ meende Hengeveld. ‘De fietsers hebben dan meer ruimte om veilig van de weg te gebruik te maken.’

Henk Brons, fractievoorzitter van GemeenteBelangen Scherpenzeel, stelde dat de winkels wel goed bereikbaar moeten blijven, ook met eenrichtingsverkeer. Jos Hengeveld zag een dilemma. ‘De Dorpsstraat zou je het liefst in willen richten als 30 kilometer gebied, maar het is ook een ontsluitingsweg. Dan is 50 kilometer een meer geschikte snelheid.’ Overigens zal niet alleen de bouw van de Nieuwe Koepel grote invloed op het verkeer in het dorp hebben, maar ook de verhuizing van de supermarkten.